Friday, January 22, 2010

[HISTORY] Историята на Shinsengumi

Новата рубрика Shinsengumi Stories ще разглежда живота на истинските шинсенгуми-воини, които са живели през периода Бакуматсу в Япония. Във всеки пост ще бъде представено по едно известно име. 
Вместо въведение, ще започнем с историята на Шинсингуми.
Shinsengumi (新選組, "новосформиран отряд") били специални полицейски части, използвани в Япония по време на Късния Токугава Шогунат (известен като периода Бакуматсу: 1853-1869). Наричани са Miburō (壬生狼 -"Вълците от Мибу") по името на града, в който били стационирани.


Първоначално, задачата на шинсенгуми е била да патрулират из улиците на Киото, но по-късно те станали известни като бойна фракция.
Шинсенгуми са създадени в отговор на  пристигането на американците и европейците в Япония. Тяхната философия е наречена "Sonno Joi", а военният им вик има следното значение: "Почитай императора, изгони варварите!" По-голямата част от шинсенгумитата са били самураи, без господари (ронини). Разделението им се маркирало чрез три фракции. От тях най-известна била тази, водена от Кондо Исами. Тя взела участие във войната Бошин през 1867г. В битката Тоба-Фушими, обаче, била победена от новосформираната армия на император Мейджи.
Въпреки че Шинсенгуми почитали императора, той сам им се противопоставил, тъй като ги смятал за бунтовници. Те станали негови смъртни врагове, след като подкрепили последния шогуна Токугава Йошинобу.
По онова време, Шинсенгуми напуснали охраняваната от тях столица Киото и се преместили във Фушими, където взели участие в тамошното сражение. Скоро, след като изгубили битката Тоба-Фушими, техният водач, Исами Кондо, бил заловен от войниците на императора и по-късно - екзекутиран.
Независимо от това, воините Шинсенгуми отказали да се предадат и продължили да се сражават под водачеството на Сайто Хаджиме (превърнал са в истинска легенда за японците).
След смъртта на Хиджиката Тошизо, Вълците от Мибу  започнали бавно да се оттеглят и да се предават. Краят им настъпил на 20 юни 1869г.

Оръжия
Оръжията на Shinsengumi включвали известните самурайски мечове (катана и вакизаши), лък, стрели (въпреки че те рядко се използвали), копия (обикновено изработени от бамбук) и огнестрелни оръжия, включително старомодни аркебузи и кремъклии пушки, както и нови нарезни пушки, внесени от Европа и Америка.
Тъмните мускети рядко били използвани от тях, защото били тежки за носене.

Униформи и символи

Shinsegumi ясно се откроявали в битките, тъй като носели отличителни униформи, различни от тези на другите самураи. Запазените ескпонати в музеите са чудесна възтановка на оригиналните им облекла.
По заповед на техния капитан, Серизава Камо, стандартните униформи били съставени от хаори и хакама, връхно кимоно с бял шнур, наречен tasuki, който преминавал над гърдите и се връзвал на гърба.
Уникалността на това облекло е най-видно по отношение на хаорито, което е оцветено asagiiro (обикновено светло синьо, но може да бъде и в светло-жълт цвят). Ръкавите на тази дреха били покрити с бели ивици, имитиращи планина ("white mountain stripes").
В разгара на битката униформите на Шинсенгуми били не само средство за лесна идентификация, но и ясно разпознаваема заплаха за противника.
Например, лидерът Кондо Isami е носел черна роба с бял череп на гърба, който може за бъде сравнен с пиратските символи, познати ни от филмите.

Правилата на шинсенгуми:
1. Не се отклонявай от Кода на Бушидо!
2. Не напускай шинсенгуми!
3. Не взимай пари за собствена изгода!
4. Не взимай участие в съдебните спорове на другите! 
5. Не участвай в лични битки!
Наказанието за нарушаването на тези правила било ритуално самоубийство (сепуку).

Врагове
Чужденците са били основният им съперник.
Те се борели срещу японската Императорска армия (IJA). Освен това, мразели Мори Кланът на Choshu, защото той бил сред основните поддръжници на императора.
Членовете на фракциите шинсенгуми:

Фракция на Серизава: 
Серизава Камо
Ниими Нишики
Хираяма Горо
Хирама Джюске
Ногучи кенджи
Арая Шингоро
Саеки Матсабуро

Фракция на Кондо:
Кондо Исами (Командир)
Хиджиката Тошизо (Зам. командир)
Яманами Кейске (Зам. командир)
Окита Соуджи (Капитан на Първа дивизия)
Иноуе Генсабуро
Накагура Шинпачи
Сайто Хаджиме (той е доста известен и е бил изобразяван като герой в много японски анимета и исторически (джидайгеки) филми)
Харада Саноске
Тодо Хейске
Ние ще обърнем внимание именно на този отряд.

Фракция на Тоноучи:
Тоноучи Йошио
Иесато Тсугуо
Абиру Аизабуро
Негиши Юзан


Шинсенгуми в киното
* Анимацията Peacemaker Kurogane, създадена през 2003г.,обръща основно внимание на т. нар. инцидент Икедая, въоръжена битка между shishi (активисти от периода Едо, сред които има ронини, наети от клановете Choshu и Tosa) и Шинсенгуми. Датата на събитието е 8 юли 1864г., а мястото - Ikedaya Inn в Киото.
Шинсенгуми изгубили само един човек в размирната битка. 8 shishi били убити, а 24 били арестувани.
* Същото събитие е рагледано във филма на Ошима Нагиса Taboo (Gohatto, 1999).
* Самурайската лента When the Last Sword Is Drawn (2003) рисува последните години на Шинсенгуми, като се фокусира върху някои важни исторически фигури, сред които е Сайто Хаджиме.
* През 1969г. друг филм, наречен "Шинсенгуми", с участието на Тоширо Мифуне, представя възхода и падението на тези воини.

Инфо - http://wiki.samurai-archives.com/index.php?title=Shinsengumi
http://en.wikipedia.org/wiki/Shinsengumi

No comments:

Post a Comment