Sunday, March 28, 2010

[FIESTA] Yamato 2010

Yamato in Bulgaria for third time
Те се завръщат!
Ямато отново ще ни потопят във вихъра на фестивалния танц (мацури). И този път българската публика ще се наслади на универсания и неповторим звук на барабаните тайко и уадайко.
Когато за първи път чух Ямато, почувствах "Ритъмът на сърцето" чрез тяхната едноименна програма Шин-Он. Това се случи през 2007г.
Зала 1 на НДК се оказа малка, за да побере хилядите почитатели на японските магьосници от Ямато. Затова не е чудно, че след няколко месеца събитието се повтори с още по-голям успех.
Аз имах известна представа, какво мога да очаквам от спектакъла, тъй като година по-рано присъствах на друго взривяващо изпълнение от подобен род, концерта на група Бушидо. Въпреки малкият си състав, шестимата перкусионисти направиха невиждано шоу в Софийската опера и оставиха зрителите очаровани след края му.
Сега представлението обещаваше да бъде още по-зрелищно, тъй като ставаше въпрос за доста по-голяма формация.
Съчетанието на традиционно и съвременно звучене е запазена марка на Ямато. Уникалните перкусионисти обединяват музиката и танца в едно, за да се получи една взривоопасна комбинация от действие и звук. Нещо повече. На моменти спектакълът напомня на театър или дори на мюзикъл. Спомням си един от сегментите, който особено ме впечатли първия път - въображаемата игра на тенис, чрез която веднага направих паралел с Тенимю. Разбира се, незабравима си остава и шегата със зрителите, които в един момент започват да се чувстват, не като публика, а като главно действащо лице в представлението.
Когато човек чуе името на трупата, веднага му идват на ум поне две асоциации с миналото на Япония. Барабанистите от Ямато са нарекли състава си на някогашното име на родния си град, Нара. Ямато се е казвала древната провинция, където се е зародила японската култура. В по-ново време, същото име носи бойният кораб, известен ни от Втората световна война.
Няма съмнение, че на 11 април 2010г. универсалното послание, което Ямато носят отново ще бъде предадено на българската публика. Защото само Ямато умеят да уловят ритъма на Земята и да го препратят на света така, че да докоснат дълбините на човешката душа.

3 comments:

Anonymous said...

Йеей ;3
И на това ще ходя~ ^^

ukio said...

Утре ли?

Anonymous said...

Да~

Супер беешее ;3
За втори път присъствам и пак и хареса xD

Post a Comment