Monday, April 5, 2010

[HISTORY] Shinsengumi Stories

Животът на Yamazaki Susumu
山崎烝
(1833? - February 6, 1868)
На снимката: героят от драмата и анимираният образ

Имена
Имина - Неизвестно

Физическо описание
Ямазаки бил висок мъж с мургав тен. Неговата точна възраст не е известна, но се знае, че е бил около две или три години по-възрастен от Хиджиката.
Характер и особености
Описван е като любезен и сдържан човек от своя наставник по медицина, Матсумото Рьоуджун. Има вероятност да е бил образован и интелигентен.

Семейна история
Не се знае много за семейството на Сусуму. Известен е само факта, че баща му e бил лекар в района Осака, от онези, които практикували  "Хари" (акупунктура) и "кю" (moxibustion - традиционна китайска терапия, в която се използва билката мокса, или див пелин).

Бойни умения
Рю - Кадори стил на bojutsu
Ранк - майстор
Знае се, че Сайто Хаджиме обичал да тренира с Ямазаки, най-вече заради уникалните умения, които Сусуму притежавал като възпитаник на рюто Кадори.
Ямазаки  използвал оръжие, наречено нагамаки (подобно на алебарда).

Шинсенгуми период
Неговото назначение в отряда станало през 1863 г. Рангът му бил първи капитан. Накрая се преврнал в шпионин на групата и останал в това положение до смъртта си, по време на битката Тоба-Фушими. В апогея на шинсенгуми, Ямазаки бил началник на разузнавателната дивизия.
Смята се, че Сусуму е последвал шинсенгуми, защото искал да стане самурай. Способностите му се оказали много полезни и той се превърнал в любимец на Кондо. Двамата с Хиджиката вярвали в него безрезервно.
През 1865г. Сусуму придружил Кондо до Хирошима, но не се върнал с него обратно в Киото до следващата година, тъй като имал заповед да разследва статусът на клана Chōshū.
По време на посещението на Матсумото Рьоджун в щаб-квартирата на отряда, Ямазаки бил помолен да използва медицинските способности, които били част от семейната традиция. След тази случка, той често се шегувал с фразата "Аз съм лекарят на шинсенгуми".
През 1867г. Ямазаки станал хатамото (самурай, директно служещ на шогуната Токугава) заедно с колегите си от отряда.
Сусуму бил сериозно ранен в последните сблъсъци при военните действия Тоба-Фушими (1868) и умрял, или в Осака, или на борда на "Fujisan Maru", с който приятелите му отплавали за Едо.
Има още една версия за смъртта на Ямазаки, която казва, че той се е удавил, докато се опитвал да избяга.
Каква е истината? Това, вероятно, никога няма да узнаем.

No comments:

Post a Comment