Thursday, February 11, 2010

[Winter Olympics] Ванкувър 2010

Перспективите за Япония в Канада
Такахико Козука (една от японските надежди във фигурното пързаляне) на церемония заедно с талисманите Qatchi, Miga и Sumi
На Такахико му пожелавам медал, въпреки че при тази убийствена конкуренция няма да му е никак лесно. Освен това, ще има още двама японски представители, които също искам да видя на подиума - и Дайске, и Нобунари Ода са достойни да се качат на почетната стълбичка. Дайске има да си получава едно изпуснато злато отпреди 2 години. Е, вярно, кратката му програма няма да е хип-хоп версията на Лебедово езеро, но новият замисъл също е феноменален.

Избраниците
Япония изпраща общо 188 атлети на Олимпийските игри във Ванкувър този месец.
През 2006г. Торино донесе на страната само едно злато, което беше спечелено във фигурното пързаляне от Шизука Аракава. Този път целта е да бъдат завоювани поне 10 различни медала.

Фигурно пързаляне
От няколко години Изтокът диктува модата в женското фигурно пързаляне. Затова във Ванкувър очакваме пълен японски състав в тази категория.
Гласуваното доверие е поверено в ръцете на:

* Дайске Такахаши
Победител от първенството на Четирите континента през 2008г.
Дайске беше извън японския състав през 2008-2009г., тъй като лекуваше контузия. Сега се връща с нови сили. Надявам се да успее да покаже най-доброто от себе си!
Ето негово изпълнение - http://www.youtube.com/watch?v=LjbvKzaLr-Q

* Нобунари Ода
Той е 17-о поколение наследник на Ода Нобунага. Известен е с изключителната си артистичност на леда и неизменната си усмивка.

* Такахико Козука 
 
Най-малкият от тримата фигуристи за първи път ще се появи на Олимпиада. Световенн шампион за младежи през 2005-2006г. Миналата година стана бронзов медалист на турнира Четирите континента.

* Мао Асада
Световна шампионка за 2008г. Невероятна фигуристка със забележителни технически умения. Първата и единствена за момента изпълнителка на два тройни аксела на световен турнир.

* Мики Андо
Световна шампионка за 2007г. Бронзова медалистка от 2009г.
Изпълнението й с Аяка през 2007г. - http://www.youtube.com/watch?v=YArR2tj55So

* Акико Сузуки
Тя се появи миналата година на Световното първенство.

Много исках да видя и Фуми Сугури или Юкари Накано, която е била 3-а на Националното първенство за 2009г.

Бързо пързаляне с кънки
Потенциал за медали има и в тази дисциплина.
Спринтьорите при мъжете Киичиро Нагашима и Джоджи Като са специалисти на 500 метровата дистанция. Надеждата е те да успеят да постигнат резултатите на Хирояши Шимицу от Олимпиадата в Нагано през 1998г. Като е Световен шампион за 2005г.
При жените ще следим ветеранката Томоми Оказаки, Нао Кодайра и 15-годишната Михо Такаги.
* Ски скокове
Отборът има желание да повтори успехите си от Нагано, но дали това е възможно в момента?
Двама ветерани и три нови имена са сред избраните за Ванкувър.
В края на миналата година единствено Даики Ито спечели бронзов медал в едно от състезанията. Таку и Шохей не бяха в най-добра кондиция, но се надявам да покажат хубавите резултати, с които стартираха кариерите си.

* Нориаки Касаи
Шеста Олимпиада за Нори. Сребърен отборен медал от Лилехамер, 1994г. Когато е във форма, може да направи чудеса. 

* Таканори Окабе
Ветеранът от "Великолепната четворка" (Фунаки-Окабе-Харада-Сайто), която през 1998г. спечели златото на голямата шанца в Нагано. Беше незабравимо изживяване!

* Даики Ито

* Таку Такеучи

* Шохей Точимото
Успех!

* Северна комбинация
Япония има силни традиции в Северната комбинация. Две Олимпийски отборни титли за 1992 и 1994г.
Петимата избраници тази година са Дайто Такахаши, Норихито Кобаяши, Тайхей Като, Юске Минато и Акито Уатабе. Голямото име сред тях е това на Дайто Такахаши, който единствен имаше досег с Кенджи Огивара и останалите състезатели от златната вълна.
Freestyle
Тае СатояАкико Уемура
Сноуборд
* Казухиро Кокубо
* Рьо Аоно (2009 halfpipe world champion)

 
Целите на Корея
Корея завърши на седмо място по медали в Торино (6 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала). Сега тя изпраща на игрите 45 спортисти.
Надеждите:

Фигурно пързаляне
* Kim Yu-Na
Юна е фигуристка от най-висок клас, от съвсем различна реалност. Единствена съперничка може да й бъде Мао Асада. За първи път ще бъде на Олимпиада. Надявам се да успее да впечатли публиката с неземните си изпълнения.

Бързо пързаляне с кънки
*  Lee Kyou Hyuk е Световен шампион на 500м. Конкуренция ще му бъде съотборникът Lee Kang Seok. При жените на 500м ще обърнем внимание на Lee Sang-Hwa.

   Шорттрек
* Lee Ho-Suk
Това е корейската дисциплина, от която се печелят най-много златни медали.
Ако Корея се представи подобаващо във Ванкувър, това ще бъде една добра реклама и за Pyeongchang. Градът вече трети път се опитва да получи домакинство на зимни игри. Сега погледите са насочени към 2018г.
 
Китайските стремежи и очаквания
91 атлети от Китай ще бъдат изпратени на игрите.

Фигурно пързаляне
Силата им е при спортните двойки
Шампионите Shen Xue и Zhao Hongbo се завръщат на леда с една единствена цел - Олимпийското злато, което те не успяха да завоюват преди 4 години. Отборът се допълва от Qing Pang / Jian Tong и Zhang Dan / Zhang Hao.

Ски свободен стил
Han Xiaopeng и Li Nina с Олимпийски медали от Торино.

Шорттрек
Wang Meng - злато в Торино на 500м. при женитe.

2 comments:

Anonymous said...

Много полезна статия :) Продължавайте в същия дух^^

ukio said...

Hai! Ganbarimasu!
Надявам се да ни зарадват с медали и най-вече с усмивки.

Post a Comment