Monday, November 30, 2009

[MUSIC] Аюми Хамасаки: Кралицата на японската поп музика

Визитка:



Име: Аюми Хамасаки (浜崎あゆみ)
Прозвище: Аю (Ayu), дадено й от феновете
Дата на раждане: 2 октомври 1978г.
Роден град: Фукуока, Япония
Зодия: везни
Ръст: 156 см.
Любима храна: сашими (ястие от сурова риба), шоколад, кимчи
Таланти: свири на пиано, рисува, обича да аранжира цветя, учи калиграфия
Любими музиканти: Мадона, Led Zeppelin, Deep Purple, Babyface, En Vogue, Keiko (Globe), Matsu Takako
Любими артисти: Рие Миязава, Никълъс Кейдж
Обича: да чете модни списания и модерни интерпретации на древни японски поеми
За песните, които пише, казва, че чрез тях иска да изрази своите истински чувства
Официален сайт: http://avexnet.or.jp/ayu/en/


Да бъдеш честен. Да останеш верен на себе си. Лесно е да произнесеш тези думи, но е трудно да ги изпълниш. Въпреки това, в днешния сложен и объркан свят все още има хора, които смело вървят напред, следват най-големите си мечти и достигат необятни върхове.
Аюми Хамасаки е почти непознато име в България. Тук малко хора са чували за тази японска певица, но тези, които са се докосвали до творчеството й, са били възхитени от него. То е доказателство за това, че чрез таланта и упоритостта си всеки може да постигне целите си.
Когато за пръв път чуе гласа на Аюми, човек си мисли, че идва от дълбините на огромния Космос. Толкова силно и въздействащо е звученето му. Невероятен! Уникален! Единствен! Той разкъсва всички прегради и отвежда слушателя в една нова действителност, в която няма граници за човешките способности и всичко е възможно.
Аюми Хамасаки е една от най-успешните изпълнителки в историята на японската музикална индустрия, която неофициално носи името “Императрица на поп музиката в Япония”. От 1998г., когато реализира дебютния си сингъл “Poker face”, до днес тя е записала 10 студийни албума, един мини-албум, два сборника с най-добри песни, 46 сингъла, както и няколко нестудийни албума. След излизането на «BLUE BIRD» на 21 юни 2006г., продажбата й на сингли се изкачва на четвърто място в историята на Япония. Същият сингъл е продаден в над 20 милиона копия, което е най-добрия резултат до момента. С появата на 39-ия й сингъл, “Startin’/Born To Be…“, Аюми става първата изпълнителка в Япония с 27 сингъла, №1 и 38 сингъла в топ 10 на местната класацията Oricon.
Талантливата певица печели Голямата награда на Japan Record Taishou /японският еквивалент на Грами/ 3 пъти, в периода 2001-2003г. и още куп други отличия.

Името:


Името винаги е свързано по някакъв начин с личността на даден човек.
В това отношение името на японската поп икона не прави изключение.
Първото й име “Аюми” означава “вървя”, “стъпвам”. “Хама” се превежда като “плаж”, “пристанище” , а “Саки” – като “бряг”. Изцяло то би звучало приблизително така: “Вървя край плажния бряг”. Поетично, нали?

Символите:
Аюми използва различни символи, за да представи по този начин името си и някои от песните/сингълите си.
Първото “А”, което се появява, е символ на заглавието на единадесетия й сингъл, наречен “А”.
Второто “А” е комбинация от инициалите на името й “А” и ”Н” – то е от 1999г.
Третото “А” идва с албума “My Story” през 2004г.
Четвъртото “А” е с прибавено сърце. То се появява през януари 2006г. с албума “(miss)understood”.
Петото “А” много прилича на първото. То бележи излизането на осмия й албум “Secret”, на 29 ноември 2006г. Едноименната песен от него беше включена като основна в саундтрака на хонконгския филм “Confession of Pain“.
Символът “М” е използван за 19-ия сингъл, който носи същото заглавие.
Символът “Н” идва от едноименен сингъл от 2002г.

Текстовете, песните и клиповете:
Аюми Хамасаки избира да бъде певица, за да може да изразява истински собствените си чувства. По тази причина тя решава да предприеме пътуване до Ню Йорк през лятото на 1997г., за да взема уроци по пеене, което се оказва изключително полезно за бъдещата й кариера.
“Не станах професионалист само защото отидох в Ню Йорк. Просто трябваше да повярвам в себе си.” – казва тя
Тя отлита за една далечна страна, изпълнена с много очаквания, но и със страхове. И точно там Аюми открива своите вокални умения. От друга страна, гледайки свободното и уверено поведение на нюйркчани, тя започва да развива много свежи идеи. Именно това й дава сили да върви напред и без страх да се отдаде на креативните си мечти.
“Истината е, че в началото бях много обезпокоена… В Ню Йорк постигнах доста неща в техническо отношение, освен това израснах по-силна в чувствата си”.
Тя се връща в Япония по-уверена във всяко едно отношение и веднага започва да пише текстове на песни. Те са дълбоки, силни и поетични. Аю пише за любовта, самотата, съмненията и надеждата, теми, които се харесват на младото поколение. “Seasons”, несъмнено най-прекрасната й работа, печели награда за най-добър текст в Япония през 2000г. От дебютния си сингъл до най-новия албум Аюми написва текстовете на всички свои песни. Тя казва:
“Не искам да изгубя себе си или да се самозалъгвам. Да бъда самата себе си не ми е трудно…”
Невероятно е, как Аюми винаги успява да бъде различна и въпреки това да запази същността си, а песните й винаги да звучат актуално. Всъщност, това, че те са най-разнообразни, ги прави интересни за публиката. Понякога са баладични и успокояващи като “Seasons”, “Forgiveness” и “Heaven”, друг път звучат по-жизнерадостно като “Wonderfull life”, “Boys and girls”, “Blue bird”, “Fairyland”, или по-тежко – “Game”, “Fly high”, а в някои случаи дори сюрреално – сингълите “Surreal”, “Evolution“, “Fly high”, “And then”, “Connected”. Стилът й е смесица от японски поп, транс, рок и еurobeat.
Взискателността на Аюми е не само към текстовете на песните, но и към визуалното им изобразяване, тъй като именно видеото представя една песен на публиката. А клиповете й са най-удивителни. Те могат да ни пренесат в приказни светове, изпълнени с вълшебни замъци, крилати същества и чудни плажове /“Forgiveness“,“Blue bird”, “Fairyland”/, да разкажат някоя трогателна история /”Moments”, “Momentum”, “Inspire”/, или да ни покажат лицето на Шанхай в началото на миналия век /”Green”/. А защо да не бъдат и анимирани /“Connected”/? Анимацията е оригинално хрумване за предаването на дадена история.
В различните си клипове японската певица често сменя цвета на косата си: от черен до кафяв, от оранжев до рус. Но с какъвто и цвят да се появи, Аюми изглежда великолепно във всички нюанси. През последните години тя е толкова популярна в Страната на изгряващото слънце, че феновете започват да й подражават във всичко, което прави. Ако Аюми облича дадена дреха, значи тя ще бъде хит, а ако носи някой нов аксесоар, следователно той ще се продава още повече. В тази връзка, през 2006г., тя печели награда за най-добре облечена певица в Япония.
Брилянтна вокална техника, интересни текстове и истински чувства, подплатени с уникална визуализация. Това е Аюми Хамасаки.

Любопитни факти:
•Аюми е отгледена от майка си и баба си и не познава баща си;
•Песента “A song for XX” е посветена на баща й;
•Продуцира собствената си музика под името CREA – така се нарича любимото й куче;
•Била е модел на Panasonic, AUBE cosmetics, Honda, COSE cosmetics, клиника за красота “Таkano”и др.;
•Става модел на 7 години;
•Та е първата изпълнителка, която има 4 сингъла едновременно в японската класация Oricon top 10;
•„М” е първата песен, композирана от самата Аюми под псевдонима Crea;
•В сингъла Evolution (2001) могат да се открият денс и рок въздействия;
•С Blood & Delicious (2005) Аю поема нова посока като добавя фънк елементи в песните си;
•През 2002г. печели наградата на MTV Asia за най-добра певица;
•Пее главната песен “Heaven” във филма Shinobi;
•В музея на мадам Тюсо в Хонг Конг има нейна восъчна статуя;
•Печели 3 MTV Asia Video Awards за 2004г.;
•От 2002г. до 20 март 2004г. води собствено телевизионно шоу, наречено “AYU READY”;•Песните “Startin” и “Rainy Day” са използвани за начало и край във видео играта Onimusha: Dawn Of Dreams.•С Mirrocle world (2008) Аю става единствената японска изпълнителка, чиито сингъли печелят позиция №1 в Орикон класацията всяка година в продължение на цяло десетилетие. Но това не е всичко. В края на 2008г. сингълът Days/Green отново се изкачва на най-високото музикално стъпало.

На 28 февруари 2007г. Аюми издава 2 албума с компилации /ограничен тираж/, наречени “A Best 2 -Black-“ и “A Best 2 -White-“. Една от новите й песни, “Part of Me“, дори е включена в рекламата на Panasonic от този период.
От март до края на юни 2007г. певицата изнася концерти в няколко азиатски държави. Турнето, наречено “Ayumi Hamasaki Asia Tour 2007 ~ Tour of Secret ~” се провежда в Тайван, Хонг Конг и Шанхай. През 2008 следва нова азиатска обиколка, която отбелязва важна годишнина в музикалната й кариера: Asia tour 2008: 10 auniversary.
На 25 март 2009г. Аю изненадва слушателите си с десети студиен албум, озаглавен Next level, като преди това, през февруари, прави песента към филма Dragonball Evolution, наречена Rule.
През август тази година Аюми издава своя сингъл №46 – Sunrise (Love Is All).
След толкова интензивен период, какво можем да очакваме от нея занапред? Без минутка почивка, тя продължава да твори в бъдещето. Нищо, че наскоро изгуби слуха на лявото си ухо. Това няма да я спре, а ще я амбицира още повече, защото вече има подготвен още един проект за края на 2009г. You were…/ Ballad се очаква да излезе на 16 декември.

Нека да му пожелаем успех!


No comments:

Post a Comment