Monday, November 30, 2009

[HISTORY] Йонсан: Среща на миналото и бъдещето

국립중앙박물관 (Национален музей на Корея)



Двадесет и първи век. Векът на неограничените възможности и високите технологии. Днес навсякъде по света, във всички сфери на живот, се налагат оригиналните идеи и нестандартните решения. В това отношение изключение не правят културата и изкуството. Виждали ли сте някога огромни животни, изработени от хартия например, или пък високи сгради, издигнати от картон? А може би ще се впечатлите повече от риби, “плуващи” във въздуха или гигантски дрехи, направени от кал?
Тези неща изглеждат невероятни, но човек лесно може да попадне в подобен свят на чудесата, ако прекрачи прага на някой съвременен музей.
Напоследък във все повече страни по света можем да видим, как новите технологии съжителстват в хармония с древните исторически находки. В това отношение Изтокът може да ни предостави невероятни образци, които провокират въображението и ни карат да почувстваме силата на миналото, отделяйки ни за няколко часа от нашето забързано ежедневие. Нека прекрачим вратите на Националния музей на Корея. Той има какво да покаже на света.

Йонсан (국립중앙박물관) е най-големият музей в Азия, шести по големина в света, с площ от 307,227 кв. м. Намира се в Сеул и излага на гостите си 12 000 прекрасни реликви.
Той отваря врати за първи път през 1945г. През октомври 2005г., след много премествания, най-сетне открива своя дом в нова сграда, построена в парка Йонгсан в южнокорейската столица.
Експонатите, намиращи се в тази уникална постройка, са защитени от земетресения с магнитут до 6-а степен по скалата на Рихтер. Изложените артефакти са поставени на сеизмично издръжливи платформи. Вградени са също естествена система за осветление, която замества слънчевата светлина, както и система, пречистваща въздуха и предметите. Самият музей е изграден от материали, устойчиви на огън. Той е проектиран така, че да побира и специални изложбени зали за временни изложения.
В сградата са предвидени достатъчно места за почивка и отдих на изморените посетители. Има също закусвални и ресторанти, магазини за сувенири. Тъй като музеят е голям, а находките са толкова много, е препоръчително всеки посетител да използва аудио или визуален гид, който струва съответно 1000 и 3000 вона.
За проектирането на новият, ултрамодерен музей, корейското правителство организира международен конкурс за архитекти от всички краища на света, които да представят различни и нестандартни предложения. В резултат, тук пристигат над 854 оферти от 59 страни. Печелившият проект е вдъхновен от идеята за традиционна корейска крепост и е на Chang-Il Kim от Junglim Architects & Engineers Ltd.
Издигнатата сграда е правоъгълна, прилича на укрепен град, с дължина 400м. Пространството около нея е оформено в елегантен и не натрапчив стил. Вляво от музея е градината на Каменните пагоди. Интересни са също камбаната от времето на царство Чосон, както и прекрасното отразяващо езеро. Красиви са парковете и градините, местните растения, водопадите и шадраваните, опасващи околностите на това впечатляващо съоръжение.

♦Планировка
Музеят е разделен на три етажа. Символично лявата му част изобразява миналото, а дясната – бъдещето.

◊Първи етаж
Археологическа галерия – тя съдържа приблизително 4500 находки от Палеолита до ерата Balhae (698 – 926). Десетте изложбени зали са наречени на всяка епоха, която представляват: Зала Палеология, зала Неолит, Зала Бронзова ера и Ранна желязна ера, зала Прото Трите кралства, зала Когурьо, зала Пекче, зала Гая, две зали Шилла и зала Balhae.
Историческата галерия също се намира на първия етаж. Тя съдържа записки и стари документи като надписи на Хангъл, карти и други ценни манускрипти. Деветте зали включват още отпечатъци, надписи, документи, карти, зала на кралете, зала на социално-икономическия живот, зала на традиционните мислители и зала на отношенията с външните страни.
• Национално съкровище №188 представлява кралска златна корона, открита в подземните гробници Чонмачхон. Тя е декорирана с нефрит, с небесни и земни символи.
• Национално съкровище №287 е златен дар. На върха му е изваян феникс, а най-долу е показана всекидневието на хората чрез 64 фигури. Под тях лежи дракон, който носи човешкия свят на плещите си (подобно на костенурката, която, като универсален символ в този аспект, е имала същата роля в други източни митологии).
• Национално съкровище №85 е Великата карта на Корея. Направена под формата на книга с 22стр. през периода Чосон, тя е изключително важен документ от съответната епоха.

◊Втори етаж
Тук се намира Галерия на изкуството I и Галерия на даренията. Първата галерия съдържа 890 необикновени образци, събрани в 4 отделни стаи, свързани с традиционното и религиозно изкуство в цветове и линии. Залите са следните: Изобразително изкуство, Калиграфия, Будистки картини и Дървени предмети. Посетителите могат да се възхитят на великолепните пейзажи, портрети и рисунки на животни.
Галерията на Даренията е любопитна със своите 1000 уникални експоната, дарени от частни колекционери.
• Национално съкровище №904 е бронзов шлем на 2500г., дарено от спортист, спечелил маратона праз 1936г.

◊Трети етаж
На този етаж е разположена Галерия на изкуството I I със 630 предмета, които представят различни будистки скулптури. Най-съществената част включва Национално съкровище №83 – статуя на Медитиращия Майтрея /Буда на бъдещето/, известен със загадъчната си усмивка. Петте изложбени зали са: Галерия на метала, Галерия на керамиката, Галерия на изделията от Бунчеон, Галерия на белия порцелан и Зала на Будистките скулптури.
Неизменна част от третия етаж е Залата на Азиатското изкуство. В нея има 970 експоната, които представят сходствата и различията между изкуството в азиатските страни, както и приликите със западното изкуство, представени от уникалните култури по Пътя на коприната. Залите са общо шест: Индонезийско изкуство, Изкуство на Централна Азия, Китайско изкуство, Японско изкуство, Реликви от Синан и Наннан.

♦Съкровищата от Пхенян
90 културни находки, изключително ценни,са били показани в Националния музей на Корея през 2006г. Всички те са били заети от Централния Исторически музей в Пхенян. Изложбата е била проведена, за да подпомогне културния обмен между двете страни. Една от важните находки била флейта, датирана от 2000г. пр. н. е. Това е най-старият запазен инструмент в Корея. Най-значителният артикул била бронзова статуя на Оан Геон, първият крал от династия Корьо. Височината на статуята е 138.3 см. Открита е при разкопки в мавзолея на краля през 1922г. Смята се, че статуята в оригиналния си вид е била облечена с кралски дрехи, които в крайна сметка са изчезнали безследно.

Националния музей на Корея се намира на 150м. от семейния парк Йонсан, до станцията Ичон /линии на метрото 1 и 4/.
Работно време: През седмицата от 09:00 до 18:00ч., а в Събота и Неделя от 09:00 до 19:00ч.
Музеят е затворен всеки понеделник и на 1 януари всяка година.
♦Официален сайт - http://www.museum.go.kr/EngMain.do

♦Билети:
Посетители Индивидуално Групи Свободен достъп
Възрастни /19-64г./ 2000 вона 1500 вона
Деца /7-18г./ 1000 вона 500 вона Под 6г. и над 65г.

Музеят Йонгсан е едно забележително творение на изкуството, достойно да съхранява за идните поколения съкровищата на Корея. Това място представя в цветове и форми красотата на традиционното изкуство в тази далечна страна.
Днес не всяка държава в света може да се похвали с наличието на подобни музеи, защото построяването и поддръжката им изискват неимоверни усилия и най-вече достатъчно средства.
Въпреки това, всеки народ трябва да се грижи за опазването на културните си ценности, защото те са връзката ни не само с миналото, но и с бъдещето.
Галерия - http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:National_Museum_of_Korea


10-етажната пагода Gyeongcheonsa.



Yongsan Family Park

(използвани са материали от wikipedia)

No comments:

Post a Comment