Sunday, November 29, 2009

[SPECIAL FEATURE] Mnet Asian Music Awards 2009 Part II


Добре дошли отново - намираме се на червения килим...ooops, това беше в предишната част... намираме се в част 2ра на връчването на наградите на музикалната компания Mnet. Най-накрая, дочакахме заветния момент, да ни обхване и нас тази велика Азиатска треска (Аsian Fever) [за щастие, no H1N1 XD].


[JoJo]

"МАМА, ооо.." Не, това не е Bohemian Rhapsody на Queen, това беше недиректният опит на Tiger JK да ни каже да очакваме неочаквани неща от тазвечершната азиатска рапсодия... след което откри шоуто с новата му песен "Monster". На сцената се развяха знамената на азиатските държави, сякаш бяха едно цяло (каквато се предполага, че е идеята на наградите, да се обединят в едно). Интересно беше хрумването как да се представят самите номинации -- чрез човек в скафандър, който поне на мен, от някои ъгли, поразително много ми приличаше на "Пришълецът".XD  Ок, ако имаха за цел да ни сплашат, направиха го. Първите номинации бяха за "Best New Male Artist", а номинираните в категорията са - Beast, Supreme Team, MBLAQ (Oh, Yeah~), Chung Lim и TaeGoon. И наградата за new best male отива при: 1,2,3...Шуприйм Тийм.. oh, noessssss... дам, не го очаквах, нито пък Beast.. огромно разочарование се изписа по лицата им. :/ След това дойде и ред на "Best New Female Artist", където номинираните бяха: 2NE1, After School, T-Ara, 4Minute и f(x). Видяхме колко развълнувана беше ХюнА (вероятно си е мислила, че имат някакъв шанс, горката), а честта да връчат наградата се падна на Давичи. Разбира се, всички се сещате, че награда замина при 2NE1, нямаше и грам място за съмнение. След това, на сцената се появиха три от девойките, по-известни някога като Baby Vox, които вероятно бяха там, за да връчат следващата награда... а за какво беше тя.. не се наложи да чакаме дълго, за да разберем, защото на екрана мистериозно се изписаха думите "Dance?" и "Do you know?", появи се "1992", а след това видяхме и какво беше известно тогава в Корея...Do you really know? No? ...името Seo Taiji & Boys да ви говори нещо? No? ...ама разбира се, не сте били родени тогава ... или, по-вероятно, не сте били в Корея по онова време.. така че ви е простено, няма как да знаете за иконата, която създаде поп културата в азиатската държава. Превъртаме лентата напред, за да видим как се е развивал танцът през годините, за да стигнем до нашата 2009та, където под думата "танц" стояха икони като Kara (с хита Mister) и Brown Eyed Girls (с Abracadabra)  ...ок, не са икони, но кой знае, някой ден може да придобият тази слава. Girls x Girls, така беше озаглавена втората вълна, а на сцената се появиха иконитеBrown Eyed Girls, за да изпълнят оркестрално-ветрилен танц на Sign. Всъщност, не беше лош, танцът с ветрила на фона на симфоничен оркестър винаги е win...или пък не?! Както и да е, нямах много време за маене и чудене, защото на сцената с гръм и трясък се появиха една любима моя корейска пънк-рок група -  Dr.Core911, които обединиха сили с Кара и изпълниха рок-версия на Honey.. всичко беше добре, докато не се включиха Кара..да, имам чувството, че, ако ги бяха оставили, DoctorCore щяха да си направят кавъра на Honey, който дори щеше да е по-добър от оригинала.. :/ Уви, не им било писано.. и накрая циркашоуто завърши с микс м/у Mistabracadabra... no comment, really..
Следващият сегмент, обаче, приповдигна настроението ми! ^^ Дойде време за MAMA новини.. и то на френски, представени от Жулиен (йей!)... който спомена "kimchi", "k-pop" на фона на Bae Yon Joon. ..но за нещастие, новините нямаха нищо общо нито с кимчи-то, нито с поп-а, а с трот-а (ахъм, корейската народнационална музика). Видяхме някои от звездите, като Шабан, ШабанПарк Хюн Бин, а след това ни показаха как щеше да изглежда поп-а, ако беше трот - съответно трот версия на Heartbreaker (G-dragon), и танцът на Again & Again (2PM) върху random trot песен и накрая Жулиен запя Love Battery, тазгодишният трот хит на Hong Jin Young. Секунди по-късно Жулиен се телепортира на сцената на MAMA, за да връчи наградата (заедно със Seo Young) за Best trot - Saranghae Battery на Hong Jin Young. Lee Yong-Woo (един от любимците ми в Style, както разбрахте от предишното включване XD) и колежката му (чието име нещо ми убягна, но не е толкова важно XD) връчи наградата за Best Dance - съответно номинираните бяха: 2NE1 - I don't care; 2PM - Again & Again; Girls Generation - Gee; Super Junior - Sorry, Sorry; Kara - Honey.. последните прибраха и наградата.. wtf?! с такива dance хитове като A&A, S,S, Gee...no comment... [brb, да си изразходя гнева накъде, че..] Когато се върнах, вече ни показваха номинираните в категорията Best Mixed Gender Group - Roo'Ra, 8eight, Koyote, Cool, Clazzyquai. Този път, останах доволна, защото наградата се присъди на тези, които трябваше, а именно 8eight. ^.^v После ни върнаха няколко месеца назад, за да ни припомнят какво се случи в Superstar K (подобно на Music Idol предаване), а победителят Seo In Gook изнесе близо 10-15 минутно шоу, за да дойде време за Best Hip-Hop.. да видим тук какво са ни приготвили.. Номинираните са Dynamic Duo, Drunken Tiger, LeeSang, Outsider (<3), Epik High (<3). После се пренесохме на масата на G-dragon, където той по много иновативен начин (а именно чрез мелодията в огромните слушалки на главата му), разбрахме и при кого отива мечтаната награда.. за съжаление, аз отново бях изумена, след като не чух нито "Wannabe" на Epik High, нито "Alone" на Outsider ...наградата замина в ръцете на врагаLeeSang. [brb, този път ще убия организаторитенякой]. Иии, докато се върна (понеже този път ми отне повечко време ;p), вече беше ясна наградата за Best Rock - BuHwal. Ще завършим този сегмент с най-добър японски изпълнител, където от специално подготвена сцена, включиха AKB48. Лъчезарните (както винаги) японки, освен, че прибраха наградата, изпълниха и хита си "River", а докато Кара гледаха с пренебрежение и си шушукаха, 2PM бяха зяпнали в захлас. На Taecyeоn малко му оставаше да си загуби ченето, добре, че се усети като видя, че камерите го следят... а докато аз отразявах настроението в залата, не забелязах къде се шмугна ukio. Толкова от мен, отивам да я търся!

[ukio]

„Palli! Palli!”
„Бързо! Влизайте! Започва четвъртата вълна!” – извика някой до вратата.
„Каква четвърта вълна? Да няма извънземни в залата?” – през ума ми мина тази мисъл, но светкавично я пропъдих, защото времето летеше...

Промуших се моментално през отворения процеп, понеже вече бях изпуснала първата част на наградите, и в момента, в който седнах на стола, видях чудна сцена с удивителни декори, пресъздаващи театрален подиум, или не, не беше театър, май...След това се появиха 2NE1 и заедно с дузина танцьори, изпълниха част от мюзикъл. Да. Това беше истински мюзикъл! Невероятно! Не съм и помисляла, че мога да видя подобно нещо тук. 11 минутното представление беше една незабравима компилация, истинска радост за слуха и очите, съдържаща ключови епизоди от сценичният дебют на групата, а именно, мюзикълът 21st street.
По време на своята special stage, четирите момичета се превъплътиха в различни роли, за да види публиката техните солови и дуетни песни: Sandara Park и парчето ‘Kiss’, Park Bom с нейното ‘You And I’, CL и Gong Min Ji с ‘Please Don’t Go" , плюс съвместната им хитова мелодия ‘I Don’t Care’. Lee Yong Woo чудесно им партнираше (забелязах, че в Style той показваше и танцови умения, освен перфектното боравене с фотоапарата).
След края на тази прекрасна постановка, отново ни показаха човекът със скафандъра, който ни прехвърли към номинираните в категория House & Electronic.
Преекспонираната вече Абракадабра на Brown Eyed gurls победи в конкуренцията на Son Dam Bi, Clazziquai, 4 Minute и G-Dragon. Наградата бе връчена от актрисата Han Go-eun.
Дойде ред на още една специална презентация. На фона на обления в синя светлина купол, на сцената излязоха участниците от Superstar K. Те трябваше да покажат уникални гласови способности, представяйки на живо номинираните в раздел Ballad R&B: Kim Jong Kook, Kim Tae Woo, Park Hyo-shin и Baek Ji Young. С призът беше награден Kim Tae Woo, чиято песен вече няколко месеца носи позитивно настроение в цяла Корея. Въпреки че аз все още си спомням успешния му период с G.O.D., трябва да призная, че Tae Woo се представя страхотно и като солов изпълнител.
После, неочаквано, видяхме за втори път познати лица. 2NE1 и Supreme team направиха кратка презентация на едни от най-известните азиатски звезди, познати на света през годините. Сред тях се открояваха имената на Брус Ли, гениалният композитор Джо Хисаши, актрисата Мишел Йео (която незнайно защо, беше представена с филмовото си име от Tomorrow Never Dies - Wai Lin), писателят Харуки Мураками, корейското сопрано, носителка на Грами – Джо Суми, футболният идол Park Ji Sung, олимпийският плувец Park Tae-hwan, детето-чудо на фигурното пързаляне Ю На Ким и TVXQ. Последните получиха отличието за Best Asian Star. Въпреки че бяха в намален състав, Micky, Jaejoong и Xiah изразиха благодарността си към феновете и ги помолиха да продължават с подкрепата си към всички петима членове на групата.
Докато светлините в залата изгасваха, на екрана се появи Петата вълна, в лицето на Brown Eyed girls + 4minute. Те влязоха на сцената с гръм и трясък, облечени в затворнически костюми. Сегментът на групата беше наречен Free to the women. Brown Eyed girls, 4minute и T (Tasha) направиха шумно изпълнение, което вдигна на крака цялата публика.
Следващата номинация носеше името Best male solo artist и в нея влизаха претендентите Drunken Tiger, Rain, Lee Seung Chul, G-Dragon и MC Mong. Този път голямата радост се падна на Drunken Tiger. Tiger JK беше толкова ентусиазиран от наградата, че можеше да изнесе цяла лекция от благодарности.
След неговото слово, на арената обявиха Best female solo artist. Baek Ji Young излезе победителка в „битката” с BADA, Son Dam Bi, Younha и Chae Yeon.
Когато нейната реч приключи, дойде ред за Шестата вълна и изпълнението на Ivy, озаглавено World of temptdtion. Замисълът на тази вампирска постановка не беше лош (всъщност, това обясни побелелите лица на певците от 2PM по-късно), но прекаленото си беше прекалено и феновете на 2PM с право изсипаха толкова негативи по адрес на Ivy (аз също я помня в съвсем друга светлина и мисля, че това й изпълнение не беше голям плюс за нея).
2PM излязоха на сцената и за пореден път направиха сърцераздирателно представяне с песента Heartbeat. Но точно във върховия момент, зад тях се появи самият JYP, който дирижира до края танца на талантите с белите си очила (сигурна съм, че вече успях да видя поне едно извънземно същество за вечерта). 2PM, обаче, не бяха трогнати от опитите на своя попечител да ги развесели и продължиха да пеят, сякаш очакваха Джей да се появи изневиделица и да довърши своята част от Again&Again.
По-нататък в програмата беше показано, как синдромът Nobody на Wondergirls се е разпространил по всички краища на Земята и това беше достатъчно, за да обявят JYP за Най-добър Азиатски Композитор. По време на благодарственото слово, той беше заменил белите очила с черна шапка.
Дойде моментът, в който видяхме китайката Джудан, която заедно с Gu Jun Yup обяви наградените в секцията Asian Recommend. Включването от Китай (Тайван) ни пренесе в специално подготвено студио, където Lollipop (всъщност, само четирима от тях – останалите сигурно са били в Африка?!) пяха и танцуваха, като успоредно с това, показаха завидни акробатични умения. Водещ на мини програмата беше Ming Dao (183 Club).


Едно много добро хрумване представляваше замисълът да показват на екрана забавени кадри на победителите, както и сцени зад снимачната площадка. И докато течеше тази пауза, ние с JoJo трябваше да отидем и да се приготвим за следващото изпълнение. Да, двете имахме участие на голямото шоу. За жалост, нямаше как да бъдем разпознати, тъй като имахме маски на лицата и трябваше да стоим неподвижно заедно с още 50 човека на сцената, но факт е, че се справихме отлично и ефектът беше очевиден. По-лошо се получи това, че по време на „дегизирането ни” в съблекалнята, Гахо ни видя в този вид и изглежда доста се изплаши, защото подви опашка и избяга нанякъде, шокиран от гледката.
G-Dragon, естествено, нищо не разбра за случката, и заедно с Tae Yang пяха най-големите си хитове в продължение на 12 минути, докато хората от екипа оправиха положението с Гахо.
След впечатляващата част на представителите на Big Bang, за пореден път включиха поздравления от международни звезди, сред които бяха Lady Gaga, Black Eyed Peas, Kuraki Mai и Ludacris. В същото време, ние отново заехме местата си в залата.
Това стана, преди номинациите за Best Music Video: 2NE1, DiEnJi, Leesang, Bada и Seo Taiji се конкурираха за този приз, спечелен от 2NE1.
После камерата се съсредоточи на сцената, където за втори път излязоха три от момичетата, които пееха в Baby VOX преди години. На тях беше поверена тежката задача да покажат номинираните в раздела Best female group: Davichi, Brown Eyed gurls, SNSD, JEWELRY и KARA. Brown Eyed gurls се поздравиха с успеха. Веднага след това, актьорът Jin Gu обяви победителите в категория Best Male Group. 2PM очаквано се пребориха с Big Bang, Super Junior, SG Wannabe и SS501.
Дойде и дълго планираният момент, в който по традиция се отдава почит на известни изпълнители, оставили дълбока следа в музикалната история на дадена страна. Shim Su-Bong е истинска легенда в Корея. Тя е жената, изпяла кавъри на световно признати произведения, като Миллион Алых Роз на Алла Пугачова и едно парче, което миналата година чухме да звучи в сцена от филма Kitchen (Ju Ji Hun изпълняваше мелодията, за която разбрах само, че оригиналния й вариант има френски произход).
Елегантното представяне на творчеството на Shim Su-Bong беше поверено на Seo In Young, която олицетворяваше Осмата вълна в изкуството. Много изискано изпълнение, което ме върна във времето на ранните музикални прояви на Seo (когато пееше с Jewelry). Ето така исках да я видя! Стилна, сериозна и истинска. В песента се включи и Kim Tae Woo, за да направи звученето още по-раздвижено, а точно когато си мислех, че съм видяла всичко от този сегмент, към тях изненадващо се присъединиха едни много забавни хора, които оставиха зрителите във възторг.. Сериозно, не очаквах да ги видя точно в този момент, но те бяха невероятни. Това се оказа едно от най-запомнящите се изпълнения за вечерта... Е, добре. Ще кажа, кои бяха неочакваните посетители. Табло и Митра от Epik high. Когато представянето завърши, Миллион Алых Роз внезапно изригнаха от екрана, за да ознаменуват пристигането на самата Shim Su-Bong.
След този трогателен момент, D-Dragon получи наградата за Албум на годината. Heartbreaker очевидно беше докоснал сърцата на много хора и това признание беше материализирано в статуетката на МАМА.
Следваше една весела част, стартирала с появата на водещия на Star king, Kang Ho Dong, който връчи отличието за Song of the year, спечелено от 2NE1.


Към края на награждаването, режисьорът на спектакъла отново се върна на темата за популярните лица от Азиатската вълна, за да извика на подиума актьорът Kwon Sang Woo. Неговата роля беше да връчи последната, но най-престижна награда за вечерта: Artist of the year.
Кой щеше да получи така желаната статуетка? Това беше голямата енигма. Двата вдигнати пръста на Kwon Sang Woo говореха достатъчно красноречиво. 2PM спечелиха състезанието. Въпреки това, съм сигурна, че ако в онзи момент някой им беше предложил да върне Джей в групата в замяна на статуетката, те не биха се поколебали нито за миг. Но чудесата не се случват всеки ден. Вместо това, целият свят беше свидетел на огромната тъга в очите на момчетата. Wooyong беше толкова съсипан, че плака през цялото време, без дори да вдигне глава. Сякаш искаше да каже „За какво ми е тази награда, когато групата е разделена?”
Junsu, Taec и Junho изразиха огромни благодарности към феновете, както и съжалението си, че тази вечер Джей не е с тях. Но най-смел, както се очакваше, се оказа Chansung. Знаех си, че е намислил нещо. Познавам добре този негов поглед още от High kick.
„Искам да благодаря на моята майка. Jae-bum, гледаш това, нали? Ние спечелихме тази награда заедно. Обичам те!”

И ние ви обичаме!
Хенбок хашипшио! Бъдете щастливи!

2 comments:

Yoooo~ said...

Не мога да преживея загубата на Outsider, просто все още ми идва да късам, ритам, скубя и какво ли не...Или поне Epik High, майка му *****. И двете парчета бяха по-добри на килограм от победителя;///

DBSK изнесоха кратичка, но доста сърцераздирателна реч, която накара половината им фенки да напишат поне по още 5 фенфика. Аз лично бях доста touched, но и доста гневна заради цялата ситуация.

Иначе, девойки, браво за страхотния и лек за четене обзор.

ukio said...

Благодарим!
В началото повечето награди наистина не бяха разпределени правилно. И аз не си обяснявам, защо стана така.

Post a Comment