Monday, November 30, 2009

[GEOGRAPHY] Ниигата: градът на усмивките и цветята

Насладете се на историята, културата и природа в цялата им пълнота!



Град Ниигата (新潟市, Niigata-shi): столица на префектура Ниигата

Регион: Чубу
Площ на града: 726.09 km²
Население на града: 812 705 д.
Локализация: 37°54′58″N 139°2′11″E
Кмет: Акира Шинода


◊ Символи:

Кръг – представлява природата и неограничените възможности на бъдещето. Нарастващата вълна се разстила като ветрило, символ на безгранично развитие и оригиналност.


* Цвете – лале


Тук започват да се произвеждат луковици на известното цвете за първи път в Япония. Това става по време на ерата Мейджи, през 19 век. Днес Ниигата е производител №1 на живи лалета и №2 на луковици. Растението е избрано за цвете на префектурата и на града през 1963г. Всяка година през пролетта се провежда фестивал на лалето, който е голямата атракция за туристите.

* Дърво – снежна камелия /yuki tsubaki/

Тя е различна от камелиите в топлите региони. Расте в планински райони. Цветовете й са предимно розови. Открита е в префектура Ниигата през 1950г. Способността на дървото да остава вечно зелено през всички сезони, представя природата на тукашните хора.

* Птица – японски качулат ибис /toki/


Японският ибис е подобен на чапла. Тялото му е бяло с червена украса по крилете. Тези застрашени птици се срещат в Северния Централен регион на страната. В знак на приятелство Япония подарява на Китай качулати ибиси през януари 1999г.

Ниигата (新潟市) е разположен в устието на най-дългата река в Япония – Шинано /367 км./. Това е най-големият град по крайбрежието на Японско море, заобиколен от планините Ечиго. Живописните гледки, които се откриват от височините край Ниигата и богатата история привличат туристи, които се възхищават от красотата на града.
Най-забележителната черта на климата в района е голямата влажност през зимата, което се дължи на североизточния вятър, духащ от Японско море. В много части на префектурата пада голямо количество сняг. Това обаче не е задължително за самия град Ниигата, тъй като той е разположен на по-голяма височина.
През лятото южният вятър носи топъл полъх. В тази зона обикновено има тайфуни, благодарение на които понякога се появяват силни ветрове.
Ниигата лежи почти на една линия с Лисабон, Тиендзин и Сан Франсиско. Намира се на приблизително 300 км. югозападно от Токио. Това означава на 1.40 ч.с Joetsu shinkansen /влак-стрела/, или на 3.30 ч. с кола по магистралата Кан-Ецу.
Високоскоростната транспортна система на града включва магистралите Кан-Ецу, Хокурики и Бан Ецу. Летището на столицата е важен международен пункт с редовни полети до 4 различни страни: САЩ /Гуам/, Русия /Хабаровск, Владивосток, Иркутск/, Китай /Шанхай и Харбин/ и Корея /Сеул/. Пристанището предлага услуги до Накода, Бусан, Далиен, Шанхай.

◊ История:
Ниигата е проспериращо пристанище през периода Едо. През 1858г., когато е подписан търговският договор със САЩ, градът става едно от петте пристанища, ръководещи търговията с външния свят /заедно с Йокохама, Кобе, Хакодате и Нагасаки/. То търгува с Великобритения, САЩ, Холандия. Международното пристанище тук е отворено впоследствие , през януари1868г.
През 1871г., след падането на шогуната Едо, старите феодални владения са премахнати и Ниигата става префектура. От ерета Мейджи до 1947г. повечето земеделски земи в околността се управляват от малки земевладелци. Днес Северният музей на културата се намира в имението на най-богатите земевладелци, живели в Ниигата.
До периода Едо Ниигата е разделена на два региона : Ечиго и Садо. Пристанището се намира край морския път “Китамае-Буне”, който съединява северозападна Япония със западните региони /като Кансай/.
В града просперират търговията, обслужването и петролно-химическата индустрия. В околностите най-често срещани са агрокултурите: ориз, дини, японски репички, цветя.

* Пъстрият свят на Ниигата:
• Музеят на големите хвърчила в града съдържа удивителни колекции от цял свят;
• Ежегодният фестивал на Ниигата се провежда всяко лято с над 15 000 танцьори от цялата околност;
• Северният културен музей, известен като “Домът на фамилия Ито”, е реставрирано имение на изключително богати земевладелци от миналото. Днес той е една от туристическите спирки в околността;
• Топлият извор Ивамуро е останал от ерата Едо, когато Ниигата процъфтява;
• Лагуната Фукушимагата е национално богатство, дом на над 220 вида диви птици и над 450 вида растения;
• Аквариумът “Маринепия Нихонкай” е най-големият по японското крайбрежие. Посетителите могат да се насладят на популярното шоу на делфините, което се изпълнява всеки ден;
• Историческия музей на града предлага богата колекция от находки, представящи местността през различни периоди от развитието й;
• Цветята на Ниигата са най-разнообразни: от символите на града-лалетата, през различните видове азалии и огромните цветове на белите лилии /наричани тук бяла Ага/, до красиво деликатният Они лотус /рядък вид лотус/ и “Феята на снежната страна” – бледо-розовата иглика;
• В Ниигата миналото се среща по уникален начин с бъдещето. TOKI MESSE е невероятен Световен бизнес център. Това е огромна сграда, построена във футуристичен стил, която събира в себе си офиси, хотели, международен изложбен център. От последния етаж се открива прекрасна гледка към цялата околност и близкия остров Садо;
• Остров Садо е осми по големина в Япония. До 1871г. той е самостоятелна единица, но днес влиза в пределите на префектура Ниигата. Още през 1601г. правителството на шогуна – бакуфу, започва да разработва залежите от злато и сребро, които са открити на острова. След реставрацията Мейджи рудниците попадат в частни ръце.
• Ниигата е родно място на много известни личности:
- Айзу Яичи – поет, калиграф и историк;
- Румико Такахаши и Такеши Обата – манга-ка /художници на манга/;
- Анго Сакагучи – известен писател;
- Акира Ямаока – композитор
◊ Ниигата поддържа приятелски отношения с няколко световни града:
• Галвестън, САЩ /28.01.1965г./;
• Хабаровск, Русия /23.04.1965г./;
 Харбин, Китай /17.12.1979г./;
• Владивосток, Русия /28.02.1991г./;
 Биробиджан, Столица на Еврейската автономна област в Русия /30.08.2005г./

Toki Messe (Niigata Convention Center)

No comments:

Post a Comment