Friday, December 4, 2009

[SPORT] World champions 2009

Представяме ви азиатските спортисти, които тази година спечелиха най-високите отличия на Планетата.

Swimming


Junya Koga (古賀 淳也, Koga Junya, born July 19, 1987, Saitama)
Първенецът на 100м. бруст от Световното първенство в Рим (юли 2009), е новият заместник на Коуске Китаджима и на 22 ноември получи наградата „Плувец на годината” в Япония.

Китай затвърди отличното си представяне от Пекин, като спечели 9 медала от скоковете и общо 14 от всички дисциплини в Рим.

Artistic gymnastic

Kōhei Uchimura (内村航平; born January 3, 1989, Nagasaki)
Победител в многобоя на Световното първенство по спортна гимнастика в Лондон този октомври.
Вицешампион от Олимпиадата в Пекин 2008.
Коухей е най-младият състезател в обновения японски отбор. Той започва да тренира гимнастика на 3 годишна възраст, в клуба на родителите си. Учимура се подготвя заедно със златния медалист от Атина 2004, Наоя Тсукахара. Сестра му, Харухи Учимура, също е гимнастичка.
Спортната гимнастика и тази година беше много силна за китайския отбор, като очаквано донесе най-много титли на състезателите от Средното Царство.
Инфо - http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/uc/kohei-uchimura-1.html

MotoGP (250cc)

Hiroshi Aoyama (青山 博一, born October 25, 1981, Ichihara, Chiba)
Световен шампион в клас до 250сс. След 7 годишно прекъсване, титлата отново се върна в Япония. Хироши стана последният победител в този клас. От догодина, на негово място ще има друг формат, наречен Мото2.
Официален сайт - http://www.hiro-aoyama.com/
(на снимката: FIM Awards от ноември 2009г.)

Speed scating

Lee Kang Seok (born 28 february 1985)
Първи на Светъвното първенство във Ванкувър 2009.
Дисциплина: 500м.





Figure scating


Kim Yu-Na (김연아, born September 5, 1990 in Bucheon, Gyeonggi-do) спечели Световното първенство през март, а преди няколко дни затвърди лидерската си позиция със злато от престижното състезание Скейт Америка.







Figure scating - Pairs

Shen Xue/Zhao Hongbo
Бившите Световни шампиони от 2007г. се завръщат на леда. Целта им е Олимпийското злато във Ванкувър догодина. Това е достатъчно силна мотивация, за да ги видим отново в световния елит, след двугодишно отсъствие. Първата крачка вече е направена: победа на Първенството Скейт Америка.

No comments:

Post a Comment