Thursday, January 7, 2010

[TOWERS] Китайските кули

Очарованието на древните китайски кули

Кулата на Жълтия Жерав, Wuhan
В Китай наричат кулите "та" (за удобство по отношение на междукултурните комуникации). Произходът на тези необикновени постройки идва от индийската "ступа" (санскр. "гробница на ума"). В днешно време терминът "та" може да се отнася за кула, пагода, ступа и всякакви други сгради от подобен род.

 Будистката ступа се появява в страната по времето на първия зенит в китайската архитектура, когато естетичното и техническото ниво на конструкциите е сравнително напреднало. Различната структура е синтезирана бързо с местото архитектурно познание и традиции, което довежда до създаването на нови, адаптирани форми на тези постройки, с чисто китайски дизайн.
Ранните китайски кули наподобяват павилиони. По-късно са развити и други форми, като т. нар. gate towers и pedestrian towers.
Някои китайски кули комбинират две или повече различни архитектурни очертания. Например, в основата на двете кули от времето на дин. Мин (1368-1644), намиращи се в храма Xiantong, в планината Wutai, провинция Shanxi, са залегнали разнородни архитектурни елементи. Благодарение на тях, тези постройки имат многостранни функции.
Северната ступа в Пекинския храм Yunju също е комбинация от различни стилове. Построена по времето на киданската династия Ляо (916-1125), кулата е висока над 30м.  Миниатюрни каменни ступи, датирани от времето на Тан (618-907) пазят всеки един от четирите й ъгъла.

Смята се, че съществуващите древни кули в Китай надхвърлят числото 3000.Най-старото подобо творение е 40 метровата кирпичена кула в храма Songyue, намиращ се в планината Song, провинция Хенан, построена през 509г., по време на управлението на Yongping от дин. Северен Вей (386-534).
Стари кули могат да се намерят навсякъде из Китай. Дори постройки от един стил, могат да притежават различни характеристики, в зависимост от това, в кой регион са построени и през коя ера са създадени. Повечето от тях са издигнати от сходни конструкционни материали, като дърво, камък, глина, тухли и гланцирани керемиди. Въпреки това, не е неестествено да се открият образци, направени от ценни съставки като желязо, сребро, мед, дори злато и слонова кост. Още по-красиво е да се видят кули, декорирани със скъпоценни камъни, нищо че това обикновено са по-малки постройки, намиращи се предимно във вътрашността на имперските храмове.

Мултифункционалността на китайските кули
2000 години са дълъг период от време, за да се съхрани единственото предназначение на дадена сграда. След като ступата е навлиза в Китай, хората постепенно откриват универсалния й характер и започват да я използват за различни цели, като вграждат в нея нови функции, които нямат будистка насоченост.
Three-Pools-Mirroring-the-Moon е известно място, намиращо се на брега на West lake в град Hangzhou. На фона на тази забележителна природна сцена могат да забележат три каменни кули (всяка от тях е висока по 2.5м.), които отстоят на 2м. от водата. Тези постройки всъщност са издигнати като маркиращи точки на проект, свързан с езерото, спонсориран от известния поет , живял по времето на дин. Северна Сун, наречен Su Dongpo (1037-1101). Тогава той служел като магистрат в Hangzhou. За нещастие, оригиналните кули са унищожени при дин. Юан, а описаните тук постройки са вдигнати отново при дин. Мин.
Много древни кули носят в името си китайския знак "wen" (интелектуален). Смисълът, който е вложен в случая, се отнася до учението и интелектуалните постижения. Примери за подобно съдържание се откриват в кулите Wenchang, Wenbi и Wenfeng.

Голямата Пагода на Дивите Гъски в Xi`an е построена по времето на дин. Тан. Тя е мястото, където монахът Сюен Дзан (Xuan Zang) превежда будиските ръкописи, които сам донася, след пътуването си до Индия. По-късно тази пагода е използвана като стена за подписи ("signature wall") от учените. Според историческите записки, първият, който вписва своето име, е Zhang Ju. Той е притежавал академичната титла jinshi (тя се е давала на хора, които са преминали през най-сложните имперски изпити). Голямата Пагода на Дивите Гъски в оригиналния си вариант, е била 5-етажна постройка. По време на управлението на императрица У Дзътиен (Wu Zetian, 624-705) тя е обновена и към височината й са добавени още два етажа. Като допълнение, е прибавено стълбище, за улеснение на посетителите.
В миналото кулите са имали важно стратегическо значение по време на война. Най-добре познатата наблюдателна кула в страната, е сградата в храма Кaiyuan, Dingzhou, провинция Hebei.  При управлението на Северна Сун (960-1127), войските от гарнизона на династията построили кула, чията конструкция издържала малко повече от половин столетие. 11-етажният тухлен октагон, висок 84м., е бил най-високата тухлена сграда в Китай. По времето, когато е била постраена тази кула, армията на враждуващите със Сун, Ляо, построила 67-метрова дървена пагода в областта Yingxian, за да наблюдава движението на противниковия гарнизон.

Майката на всички кули

Най-високата и удивителна кула в китайската история е гланцираната тухлена пагода от храма Dabao`en (Велика Признателност) в Nanjing. Светилището и кулата са построени по нареждане на третия император от дин. Мин, Zhu Di (1360-1424), в чест на неговата майка. Zhu Di е важна фигура в китайската история. Той е инициаторът на пътуванията по море на великия адмирал Чжан Хъ. Освен това, императорът спонорира съставянето на Енциклопедията Yongle, измества столицата на страната в Бейджин (Пекин) и конструира Забранения град,  Гробниците на Мин, и храмовите постройки в планината Удан (последните три творения са оцелели до днес и са включени в листата на Световното наследство).
Храмът на Великата Признантелност, който повече от 400г. стои извън южната стена на Nanjing, е издигнат по имперските конструкционни стандарти за период от 20г. В декорациите на кулата му са вложени над 2000 таела злато. Zhu Di нарекъл пагодата "Кула номер едно", написвайки собстваноръчно тези три йероглифа.
Сградата била унищожена през 1856г., по време на движението Небесно Кралство (Въстанието на Тайпините, The Taiping Rebellion). За щастие детайлните и прецизни исторически записки за пагодата оцелели и добрата новина днес е решението на властите в Nanjing да върнат оригиналния вид на постройката.

 
Пагодите на храма Zhenjue в Пекин

 
Павилионът Tengwang


Кулата Yueyang, град Yueyang, провинция Хунан

Използвани материали: China today, vol. 58, 2009

No comments:

Post a Comment