Friday, November 6, 2009

[BLOG] Konnichiwa! Annyonghaseyo! Ni hao! ^.^

Здравейте!

След като така и така сте тук, няма да навреди едно бързо представяне. ;p

Кои сме ние и за какво се борим?! XD

Ние (ukio и аз) сме две девойки, чието хоби в голямата си част е свързано с Азия...и понеже Азия и нейната култура (с изключение на анимето и мангата) не са много познати у нас, и така, съвсем спонтанно, се роди идеята за блога. В бъдещите постове ще се опитаме да следим и да ви запознаем, както с шоубизнеса (в частност, музиката и филмите), така и с културните и спортни събития от Япония, Корея, Китай/Тайван, Тайланд и може би Виетнам. Няма да пропуснем също географията, историята и литературата на тази любопитна част от света. Затова, очаквайте неочакваното!

Надяваме се поне малко да събудим интереса на българските читатели и този блог да се превърне в нещо като своеобразна енциклопедия за всички. ^^

Ако имате въпроси, предложения или съвети, свързани с Азия или с блога, не се притеснявайте да ги споделите! Колкото повече, толкова повече! (както е казал Мечо Пух) XD

Thursday, November 5, 2009

[DRAMA] NOBUTA WO PRODUCE

野ブタ。をプロデュース
“ПРОДУЦИРАНЕТО НА НОБУТА” – ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ ДЕТСТВОТО


На кой не би му било приятно да се върне за малко в детството си, във времето, когато е бил ученик и е прекарвал незабравими моменти с приятелите в клас? Да си спомни лудориите, които е вършил, да се озове сред зелени поляни и под синьото небе и дневното слънце, да се впусне отново в игри и забавления.
Детството е най-прекрасната възраст, изпълнена със светлина и радост. Затова, когато някой режисьор реши да пресъздаде този период от живота на екрана, той трябва да е готов да преживее отново чудесните дни на младостта. А публиката, тя винаги посреща с усмивка и топли чувства един такъв филм. Българските зрители никога няма да забравят великолепните приключения в екранизации като “Войната на таралежите” и “Васко да Гама от село Рупча”. Те имат необикновена власт над нас. Всички си ги спомнят с прекрасно чувство на умиление и някаква далечна, необяснима носталгия.
И ето, че от Изток идва един такъв филм, който носи полъха на детството. Звучи неразбираемо и далечно, ще кажат някои. Но почакайте малко! Погледнете за секунда! Ще видите, че става дума за същото това детство, което и вие сте преживели някога.
“Продуцирането на Нобута” е трогателен разказ за истинското приятелство, което остава вечно, независимо от тежестта на времето и пространството. Весел, тъжен, гротесков, красив, жесток, смешен, филмът докосва най-дълбоките чувства в душата на човека.

Sunday, November 1, 2009

[HISTORY] КАРА КОТО

ТАЙНИТЕ НА МЪРТВИЯ ГРАД В ПУСТИНЯТА ГОБИ


Имало някога древен град, разположен сред пясъците на необятната жълта пустиня. Той бил богат и процъфтяващ оазис по стария път на керваните, свързвал в миналото Изтока със Запада. В продължение на много години търговци от всички краища на света идвали тук, за да разменят стоки и идеи. Но изведнъж градът изчезнал, стопил се в пясъчните хълмове и престанал да съществува. Отишъл си народа, който го обитавал, а на мястото на някогашния шумен и изпълнен с живот оазис останали празни крепостни кули. Единствено ехото от глъчта на хората, стъпвали по прашните градски улици, се откроявало сред мъртвия пейзаж. Пясъкът, довяван от пустинния вятър, бавно започнал да прониква между стените и да затрупва града. И ето че в един прекрасен слънчев ден той бил погълнат от пустинята. Никой вече не се сещал за него. Никой повече не споменавал името му. То било забравено завинаги...
Сигурно всеки човек е чувал като дете подобни истории. Но малцина от нас са се замисляли, дали в тях има частица истина. И въпреки че днес няма граници за човешките възможности, на Земята все още могат да се открият бели петна и неразкрити загадки, които чакат своето време, за да излязат от тъмнината на забвението.
В началото на XX век светът не е и подозирал, че сред пясъците на пустинята Гоби/на кит. Шамо/ лежат тайнствени развалини на древен град. Руините на крепостта Кара Кото. Кои са били мистериозните обитатели на този странен оазис? Какво се е случило с жителите му? Защо е бил изоставен?