Sunday, January 24, 2010

[Movie Review] Fish Story

Историята на една риба, или песента, която спаси света
Може ли една песен да промени света?
Музиката, и още повече, изкуството във всичките му форми, са вдъхновявали хората от незапомнени времена. Но дали Бийтълс са успели да предотвратят унищожението на Земята? Не. За сметка на това, песента на японската пънк банда Gekirin може да накара хората да извършат удивителни подвизи.

Fish Story изследва множество сюжетни линии, които привидно нямат нищо общо помежду си.
През 1975г., прото пънк групата Gekirin ("Гняв"), предшественици на пионерите Sex Pistols, написват една гениална песен и след това изчезват от музикалния хоризонт завинаги. През 2012г., съдържателят на музикален магазин (Нао Омори, който тук изпълнява две роли), млад клиент и самоуверен богаташ, дискутират предстоящия край на света, след като Земята е застрашена от приближаваща се комета. През 1982г., група приятели пътуват в кола и ненадейно пускат касета с култовата песен Fish Story, за коята се смята, че е прокълната. В началото на новия век, непознат келнер (Мираи Морияма) с перфектни умения в областта на бойните изкуства, спасява от похитители пътниците на ферибот, който пътува към остров Хокайдо.
В цялата поредица от епизоди, всички случки се явяват абсолютно изолирани една от друга пред погледа на публиката. Така е до самия финал на филма, когато в един единствен момент на екранна красота, камерата подрежда събитията в хронологичен ред и попълва липсващата информация, за да остави зрителя с чувство на удовлетворение от това, което вижда пред очите си.
Някой казва, че пънка е мъртъв? В тази история той спасява човечеството.
Ако си мислите, че сте видели всичко по отношение на музикалните филми през последната година, ще останете приятно изненадени от поредното заглавие в този жанр. То предлага на едно място научна фантастика, свръхестествен трилър, комедия и всичко това, обединено от силата на музиката.
Изпълненията на участниците са най-разнообразни. Кенго Кора впечатлява като вокалист на емблематичната пънк банда. Страхотно излъчване от негова страна, а в комбинация с Ито Атсуши, е направо непредсказуем. Мирай Морияма също предлага изключително изпълнение, както и Микако Табе, в ролята на ревливата гимназистка, попаднала случайно на завзетия от терористи ферибот.
Вероятно този филм не е намерил място в бокс-офис класациите на Япония за 2009г., поради ограничената финансова подкрепа, с която е направен. Въпреки това, хората, които действително са му дали шанс, не са останали разочаровани, а са били възнаградени за любопитството си по най-неочаквания начин. Лентата е получила висока оценка и на New York Asian film Festival 2009 (Special Award for best pop culture rush).
Още веднъж комбинацията нисък бюджет и силна концепция проработват безотказно. А когато зрителят най-сетне открие правилната посока и излезе на финалната права, ще получи най-невероятното удовлетворение от решението на уравнението.
Подобно гениално усещане изпитах единствено, когато гледах Summer time machine blues.
* Котаро Исака ("A Pierrot") е написал новелата, по която е създаден филма. Запознатите с творчеството му знаят, че той обича да заплита комплексни истории, за да предизвиква умовете на читателите си.
* Сценарият е дело на Тамио Хаяши, който работи по предходната лента на Йошихиро Накамура, Route 225. Режисурата, от своя страна, е достатъчно функционална, дори и пестеливо украсена с оскъдни подробности.
* Финалната песен е на Казуйоши Сайто и се нарича Summer days.
* Asian Film Awards 2010 - Номинация за Най-добър Композитор (Казуйоши Сайто).
* Групата Gekirin е имала живо изпълнение на 9 март 2009г. в Tower Records Shibuya. На същата дата е излязъл и албумът й, наречен "Drive Far". Повечето песни в него са дело на Казуйоши Сайто.

***
Йошихиро Накамура: Създателят на шедьоври
The Japan Times интервю:
Fish Story започва с картина на света, който очаква своя край. Това предупреждание ли е?
"Нямам подобни намерения. Не казвам "Това е, което ние трябва да направим, за да спасим света." Това, което се опитвам да кажа, е "Дори и да живее обикновен живот, човек може да окаже въздействие върху другите." С други думи, "Вие не сте сами".
Много от вашите герои, включително и тези от Fish Story, са по-скоро губещи същества, които по някакъв начин успяват да оцелеят в края на историята.
"Те може да са изгубили нещо, но когато продължават да опитват, ще осъществят мечтите си, или най-малкото, ще имат влияние върху други хора, дори и да не спечелят нищо.
Защо е избрана 2012г. за край на света?
"Има различни прогнози, които казват, че светът ще свърши през 2012г. Нострадамус също посочва тази година. Много хора вярват в това предсказание..."
Във Fish Story са разказани 4 кратки истории, които в края са обвързани заедно. Това е била най-забавната част от снимките, според режисьора. Имаме музикален филм, филм за младежта, екшън и научна фантастика. Той казва, че е имал ясна представа, как трябва да изглеждат финалните 5 минути, когато всичко добива смисъл. Останалата част не му е била кристално избистрена, преди началото на снимките. В края на краищата, се е получило нещо като пъзел.
Йошихиро Накамура споделя, че е впечатлен е от филмите на M. Night Shymalan и братя Коен. Според него, техните персонажи могат да бъдат герои, но само при една малка промяна на гледната точка, да се превърнат в злодеи.
Целта на режисьора е хората да излязат от киното с приятно настроение и с усещането, че е прекрасно да живеят на този свят.

No comments:

Post a Comment