Sunday, January 24, 2010

[NEWS] Chinese Projects 2010 / Berlinale 2010

Китай готви три филмови продукции, посветени на червеноликия генерал Guan Yu

* Първата ще бъде режисирана от Алан Мак и Феликс Чонг. В нея ще вземат участие Дони Йен (в ролята на Guan Yu) и Zhang Hanyu (като Cao Cao, военачалник от ерата на Трите Кралства).

* Втората версия е поверена в ръцете на Tian Zhuangzhuang. Ролята на известния генерал ще бъде изпълнена от китайския актьор Sun Honglei.
* И накрая, Бени Чан ни предлага дуото Лоис Ко и Аарон Куок, които ще пресъздадат популярните исторически личности. Лоис е бил истински привлечен от сценария и дори се шегува, че може да изиграе ролята на генерала, без грим, тъй като природата го е надарила с по-тъмна кожа.

Кой е генерал Guan Yu?
Той служи на военачалника Liu Bei в края на дин. Източна Хан (25 AD - 220 AD) и периода на Трите Кралства в Китай. Играе важна роля в цивилната война, която води до падането на династия Хан и създаването на едно от Трите Кралства, Shu Han, на което Liu Bei станал първи император. Животът на Guan Yu основно е разгледан в историческата новела Romance of the Three Kingdoms.

***

Китайските филми на Berlinale 2010

* Новата лента на Чжан Имоу, A Simple Noodle Story, е включена в Конкурсната програма. Китайската премиера на филма вече мина и Имоу е доволен от това, че младите хора са проявили интерес към разказаната от него история.


* Европейска премиера за гангстерското заглавие Monga, където си партнират младите таланти Ethan Ruan и Mark Zhao.


* Джеки Чан също е решил да си вземе почивка от снимките на New Shaolin Temple и да отскочи до Берлин идния месец. Там ще видим премиерите на неговия филм Little Big Soldier, както и True Legend с Мишел Йео.

* Актрисата Yu Nan ще се присъедини към почетното жури тази година.

No comments:

Post a Comment