Tuesday, January 26, 2010

[NEWS] Ще има ли тунел между Корея и Япония?

Изграждането на новото архитектурно чудо се изправя пред препятствия

Корея и Япония ще бъдат свързани с 200-километров подводен тунел, от Бусан до японския остров Кюшу. Въпреки това, по отношение на конструирането му, се появяват проблеми от най-различно естество.

Разходите са основната пречка, която стои пред проекта. Те възлизат на 60-100 трильона уона. Строителството ще отнеме мужду 7 и 10г. За сравнение, дългият 50,5 км. тунел под Ламанша, свързващ Обединеното кралство и Франция, е завършен за 4 години.
Далеч по-обезсърчителна е психологичаската бариера между двете страни. Но, от друга гледна точка, няма по-добър начин за сближаване между хората, от това те да участват в съвместни проекти.
Идеята за тунела се заражда по време на японската окупация, през XXв. Въпреки това, по-конкретни планове не е имало до 2003г., когато бившият корейски президент, Но Му Хен, си спомня за нея и се опитва да възобнови осъществяването й. Според някои хора, това ще бъде новият символ на мира между Корея и Япония, след като през 2002г. двете страни приеха съвместното домакинство на Световното футболно първенство.
Преди около година, в Кюшу започна подводно проучване от страна на японска компания, която може да се захване с проекта. Какви ще бъдат резултатите? Бъдещето ще покаже.


No comments:

Post a Comment