Sunday, February 21, 2010

[Winter Olympics] More medals, more smiles!

Figure Skating - Men
Bronze: Daisuke Takahashi (born March 16, 1986 in Kurashiki, Okayama Prefecture, Japan)
Първият японец с медал от Олимпийски игри във фигуртоно пързаляне. Дайске сътвори история. Чудя се, ако беше успял с четворния скок, какво щеше да бъде класирането накрая?
При ужасният късмет, който имаха и тримата състезатели на Япония, истинско удовлетворение е факта, че всички се представиха на висота. Това, което видях на леда беше спокойствие и професионализъм. Те просто се забавляваха, докато играеха.
Чудесен олимпийски дебют за Такахико, който остана осми след волната програма. Неговият треньор, бащата на световната шампионка Юка Сато, всеки път прави малко чудо, преди съчетаниеята му, изразяващо се в магическо докосване по гърба.
Нобунари Ода беше четвърти след пърото появяване, но остана седми, поради скъсана връзка на кънката по време на волнната презентация. Това беше нещо много опасно и ако не беше светкавичната реакция и спирането на съчетанието, можеше да стане по-лошо за състезателя. Жалко, защото Нобунари направи едно наистина запомнящо се превъплъщение в кожата на Чарли Чаплин (мисля, че и ролята на Гаврош много ще му отива).
Дайске доказа, че е истински артист на леда. Превъзходна интерпретация при първата поява, без грам колебание и със забележително присъствие. В хореографско отношение новото съчетание беше перфектно. Волната програма също не отстъпваше на кратката, само че поетите рискове не му донесоха желания резултат, но от друга страна, не му попречиха да спечели бронза.
***
Short Track Speed Skating - Ladies' 500 m
Gold: Wang Meng (born April 10, 1985 in Qitaihe, Heilongjiang)
Очаквана победа за Китай. Дублирана титла за Wang Meng, след успехът й преди 4 години в Торино.

***
Snowboard Half pipe
"Лошото момче" на японския сноуборд, Казухиро Кокубо, беше баннат от Церемонията по откриването на Зимните Олимпийски игри. Неговото престъпление?
Според статията ESPN, "При пристигането си във Ванкувър, Кокубо е бил с разхлабена вратовръзка и риза"..., което предизвикало остри критики от страна на пресата. Двамата треньори и управителят на сноуборд екипа за японския отбор също са били изключени от участие в тържеството.
Още по-ужасяващо е подействало на медиите изказването на атлета, че "Олимпиадата във Ванкувър е поредното състезание. Нищо особено."
Това означава ли, че 21-годишният Кокубо нарочно се провали на истинското съревнование, като остана осми в крайното подреждане, при положение, че двамата с Рьо Аоно бяха дали много силни резултати на квалификациите?
Харесва ми това хлапе. Не се страхува да казва всичко, което мисли, въпреки заплахата от наказание. Но (винаги има едно "но"), ако наистина желае да покаже безспорния си талант на света, трябва да се престане да бъде себе си и да се държи, според правилата, защото всички знаем какво се случва с размирните подрастващи в Далечния Изток, когато се опитват да проявяват индивидуализъм.
"Be yourself, kid! Be free! Keep smiling!"
Ganbatte!
Понякога се питам, не е ли по-добре да се наслаждаваме на уменията на състезателите, отколкото да ги съсипваме с глупави критики, за облеклото им, например?
Това е истинският Кокубо. Enjoy the show - http://www.youtube.com/watch?v=4XKESgxFCCU&feature=related
Ето и "чудовищното престъпление" и реакциите на перфекционистите, които действително много му "помогнаха" на финала -  http://www.youtube.com/watch?v=XDv3sTd5K-s&feature=related

***
Nordic combined
Северната комбинация в индивидуалния й вид се проведе в началните дни на игрите. Но няма как да подмина невероятната битка, разиграла се между първите 7-8 състезатели, които имаха реални шансове за спечелване на отличията. Сред тях беше и представителят на Япония, Норихито Кобаяши, който от 12-о място успя да завърши седми. Той имаше възможности и за по-добро класиране, но направи финалната си атака прекалено рано, което бързо го измори няколкостотин метра преди края.
Норихито е в отлична форма, що се отнася до бягането, обхващащо втората фаза на състезанието. Скокът, който по принцип е силната част на японците, в момента не на нужното ниво, но да се надяваме, че идната седмица, отборната надпревара ще донесе нови добри резултати.

No comments:

Post a Comment